Nieuw onderzoek: vrouwen voelen zich het onveiligst op stations
21 juni 2024
Vrouwen voelen zich vaak onveilig op stations en in het openbaar vervoer. Dit blijkt uit onderzoek van Pointer en het Algemeen Dagblad onder duizenden vrouwen. Ook parken, bossen en uitgaansgelegenheden scoren hoog als het gaat om onveiligheid. Djoeke Ardon (Movisie): ‘Betrek vrouwen bij veiligheidsbeleid.’
Ruim 7.400 vrouwen vulden de enquête van Pointer in en deelden hun ervaringen. 9 op de 10 vrouwen gaf aan dat ze zich onveilig voelen op stations. In het openbaar vervoer geldt dat voor 82 procent van de deelnemers. Naast het openbaar vervoer voelt 90 procent van de respondenten zich onveilig in parken en bossen. Ook uitgaansgelegenheden doen het niet goed qua veiligheidsgevoel: 74 procent van de vrouwen vindt kroegen en clubs onveilig.
Driekwart van de vrouwen geeft aan dat de omgeving van de locatie eng is. Ze denken dat hen makkelijk iets kan overkomen. Ruim een derde heeft daadwerkelijk een incident meegemaakt op de plekken waar zij aan heeft aangegeven zich onveilig te voelen. Daarnaast voelen vrouwen zich vooral ’s avonds en ’s nachts buiten onveilig.
Gedrag aanpassen
Bijna alle vrouwen passen hun gedrag hierop aan. Ze vermijden de plekken in het donker (40%), kiezen alternatieve routes (30%), bellen met iemand die ze kennen (25%), delen hun live locatie (ruim 20%) of dragen een licht wapen zoals pepperspray, sleutels tussen de knokkels of speciale zelfverdedigingssleutelhangers (bijna 20%).
Bekijk ook de uitzending van Pointer over dit onderzoek. Of lees meer over de resultaten.
Verschil in veiligheidsbeleving
Opvallend is dat in eerdere onderzoeken door vervoersbedrijven naar veiligheidsbeleving in het openbaar vervoer en op stations niet gekeken wordt naar verschillen tussen mannen en vrouwen. Terwijl uit het onderzoek van Pointer blijkt dat vrouwen en meisjes de veiligheid op een andere manier ervaren dan mannen. Het is dus heel belangrijk om hier rekening mee te houden in onderzoeken naar veiligheidsbeleving. Djoeke Ardon van Movisie: ‘En niet alleen gender is belangrijk: zo maken lhbtiqa+ personen en personen van kleur ook vaker geweld mee. Over hun veiligheidsbeleving weten we nog veel minder. Dit onderzoek laat dus ook zien hoe belangrijk het is om verschillende groepen goed in beeld te krijgen.’
Beleid rond veiligheid
Een andere opvallende bevinding van het onderzoek is dat de maatregelen waardoor vrouwen zich veiliger voelen ook anders zijn dan voor mannen. Jonge vrouwen voelen zich bijvoorbeeld niet veiliger door camera’s of door boa’s op het station. Dit zijn maatregelen die nu vaak toegepast worden om het gevoel van veiligheid te verhogen. Wat helpt wel? Informele sociale controle op een station: een eettent of kiosk die laat open is bijvoorbeeld, of een goed verlichte wachtruimte waar vrouwen kunnen wachten zonder rekening te hoeven houden met ongewenste aandacht.
Djoeke Ardon: ‘Bij het maken van beleid is het belangrijk om meiden en vrouwen goed te betrekken zodat het beleid aansluit op hun behoeften. Meiden en vrouwen weten zelf het beste wat werkt om de veiligheid te vergroten.’
Meer lezen?
Meer weten over hoe je de veiligheid van vrouwen en meisjes kunt vergroten? Bekijk dan onze kennisbank met verschillende handreikingen rondom de aanpak van straatintimidatie.
Deel via: