Boa’s handhaven op seksuele intimidatie in vier extra steden
1 april 2025
Vanaf 1 april 2025 mogen boa’s in vier extra steden handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar: Almere, Dordrecht, Heerlen en Tilburg. Dat boa’s hierop kunnen handhaven, vloeit voort uit een pilot die is gestart op 1 juli 2024. Op deze dag ging de Wet seksuele misdrijven in. Vanaf dat moment konden boa’s al handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar in Arnhem, Utrecht en Rotterdam.
Boa’s zijn niet automatisch bevoegd om seksuele intimidatie in het openbaar te handhaven. De pilot moet laten zien hoe de handhaving door boa’s kan bijdragen aan de effectieve handhaving van seksuele intimidatie in het openbaar, naast de handhaving door de politie. De pilot loopt nog een jaar.
Preventie blijft het belangrijkst
Gemeenten kunnen hun preventiebeleid versterken met de Wet seksuele misdrijven. Want, preventie blijft de belangrijkste pijler van de aanpak van straatintimidatie. Door je te richten op de sociale norm en die te veranderen, pak je het probleem bij de wortel aan. Daarom is het belangrijk om als gemeente duidelijk de norm te stellen dat straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen meisjes en vrouwen niet geaccepteerd wordt. De wet onderstreept deze sociale norm. Dit is een krachtige boodschap die je kunt uitdragen in campagnes, voorlichting op scholen en bij het activeren van omstanders.
Evaluatie van de pilot
Parallel aan de pilot is een evaluatietraject gestart. Daarmee wordt bekeken welke rol boa’s kunnen spelen in het handhaven van seksuele intimidatie in het openbaar. Naar verwachting is het evaluatietraject rond de zomer van 2026 afgerond.
Staatssecretaris Coenradie bracht eerder een bezoek aan de boa’s in Utrecht en gaat later nog op bezoek in Almere. ‘De pilot met boa’s die handhaven op seksuele intimidatie heeft al voorzichtig zijn eerste vruchten afgeworpen: het heeft niet alleen geleid tot de eerste vervolgingen en veroordelen, maar door hier actief op te handhaven, wordt ook een sociale norm versterkt: seksuele (straat)intimidatie accepteren we niet. De handhaving vormt een belangrijk sluitstuk van een integrale aanpak van deze problematiek, waarin ook ruimte is voor preventie en bewustwording.’
Veel gestelde vragen over de pilot
Eind 2024 was er een bijeenkomst voor Veilige Steden over handhaving van de Wet seksuele misdrijven. Hierin werden onder andere veel gestelde vragen beantwoord over de pilot.
Met dank aan het ministerie van Justitie en Veiligheid
Deel via: