Spring naar content

Brabantse gemeenten bundelen hun krachten voor een veiliger carnaval

Nie graoie mar zwaoie! Die slogan was tijdens carnaval dit jaar te zien op posters en emblemen in de Brabantse steden Breda, Tilburg, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch. Deze gemeenten sloegen de handen ineen om met deze campagne samen te werken aan een carnaval met minder seksueel grensoverschrijdend gedrag. Movisie ging in gesprek met de gemeenten en uitvoerder Bo Diversity.

De gemeenten merkten dat ze best veel gemeen hebben als het gaat om de aanpak van straatintimidatie en in dit geval is carnaval ook een gemene deler. ‘Vanuit de achterliggende gedachte dat het interessant kan zijn om met een kleiner groepje Brabantse gemeenten te kijken waar we elkaar kunnen versterken en van elkaar kunnen leren, ontstond deze samenwerking. Ook leefde bij iedere gemeente de vraag ‘Hoe voer je campagne?’ Want iedere gemeente doet dit een beetje op een eigen manier. Dus dachten we, laten we daar eens op gaan samenwerken!’, aldus Jenny Janssens (Gemeente Tilburg). Thomas Weijmer (gemeente Breda) vult aan: ‘Als gemeenten waren we allemaal zelf het wiel aan het uitvinden, zeker op dit thema. We doen allemaal goede dingen op het onderwerp, maar dat kan efficiënter.’

De organisatie Bo Diversity was betrokken bij de campagne als uitvoerende partij en werkt via allerlei projecten aan een inclusievere samenleving. De organisatie werkte al met meerdere gemeenten samen op het gebied van straatintimidatie. Eline Kouwenberg, zakelijk directeur bij Bo Diversity, vertelt: ‘We zagen dat gemeenten vaak beperkte budgetten hebben. Toen dachten we: als we steden bij elkaar brengen, kunnen we de kosten delen en de impact hopelijk vermenigvuldigen. Toen heb ik dat voorgelegd en opperde Jenny Janssens (gemeente Tilburg): laten we deze samenwerking rondom carnaval doen.’

De slogan

De slogan is bedacht door Bo Diversity. Kouwenberg vertelt: ‘We hebben gekeken naar onderzoek van Movisie en Rutgers over wat werkt bij campagnes en preventie van straatintimidatie. Daarnaast wilden we iets met humor en met plezier, omdat dat heel erg in de waarde van carnaval zit. Een heel serieuze ondertoon zou bij hossende carnavalsvierders niet goed werken. En we wilden handelsperspectief in de campagne verwerken. Dat waren voor ons de belangrijkste componenten. Zo kwamen we uit bij ‘Nie graoie mar zwaoie’ (niet graaien maar zwaaien).’

De verspreiding en reacties

De gemeenten zijn tevreden over hoe de campagne ontvangen werd, er zijn veel positieve reacties, media-aandacht en gesprekken over dit thema op gang gekomen. De aanpak voor het verspreiden van de emblemen met bijbehorende flyers en posters was in iedere gemeente anders. De combinatie van het embleem en een flyer met meer uitleg over dit thema werkte goed.

De emblemen werden zowel voorafgaand aan carnaval als tijdens carnaval uitgedeeld. ‘Door de emblemen van te voren uit te delen ontstond er al tijdens het erop naaien van het embleem op je ‘pekske’ (pakje) al een gesprek over dit onderwerp’, aldus Janssens. Ook werd de campagne binnen iedere gemeente intern uitgezet, dit werkte goed, collega’s hadden veel interesse.

In Breda en ’s-Hertogenbosch werd de campagne ook door boa’s uitgedragen. ‘Hiermee wilden we niet alleen het gesprek aangaan over dit onderwerp, maar ook het belang van preventie benadrukken en de positieve rol van handhaving tijdens evenementen als carnaval versterken’, aldus Thomas Weijmer. In ’s-Hertogenbosch werd het campagnemateriaal ook in koffietentjes uitgedeeld, ‘om het op deze manier los te koppelen van alcohol’, vertelt Sylvia de Beer.

Het campagnemateriaal werd ook bij carnavalsverenigingen, carnavalsfederaties en evenementen uitgedeeld. Hierbij werd benoemd dat de verenigingen de emblemen ontvingen in ruil voor dat ze het gesprek aangingen over dit onderwerp. In Eindhoven werd veel campagnemateriaal verspreid op scholen door de Jeugdraad. Ook de Federatie Eindhovens Carnaval heeft meegeholpen de boodschap te verspreiden via sociale media, het ophangen van de posters bij evenementen tijdens carnaval en het uitdelen van de emblemen door de Oranje Garde. Daarnaast deden de burgemeester en stadsprinses Mina d’n Urste (Rosa van den Nieuwenhof) vlak voor de start van de Eindhovense carnaval de aftrap van de campagne met een post op Instagram, vertelt Nadine Lemmens (gemeente Eindhoven).

Jenny Janssens vertelt dat ze in Tilburg de emblemen ook veel in het ‘wild’ heeft gezien. ‘Wanneer je ze ziet heb je meteen een opening voor een gesprek. Bij de meeste vrouwen was de boodschap overgekomen, want die snapten het. Ze gaven aan dat ze naar het embleem konden wijzen wanneer ze werden lastiggevallen. Bij jongens vraag ik het me af. Maar ik denk dat het een goede eerste stap is voor hen. De focus van deze campagne ligt op bewustwording en het bieden van een handelingsperspectief.’

Vier tips voor een goede samenwerking tussen gemeenten

De samenwerking rond carnaval is de vier gemeenten goed bevallen. Gezamenlijk formuleerden zij een aantal tips voor andere Veilige Steden die met andere gemeenten samen willen werken aan een actie of project.

  1. Ga samen met andere gemeenten in gesprek en kijk wat je gemeen hebt en wat je voor elkaar kan betekenen. Zorg ervoor dat iedereen een intrinsieke motivatie heeft om de samenwerking aan te gaan.
  2. Werk samen met een onafhankelijke, het liefst lokale, partij die de juiste kennis bezit en die het plan uit kan voeren. En die de ideeën naar iets concreets kan vertalen en de kar kan trekken.
  3. Zoek binnen de gemeente ook naar lokale organisaties die dit thema belangrijk vinden. Een samenwerking slaagt als het ook aangesloten is op de lokale context in elke gemeente. Het veld van organisaties ziet er in elke gemeente anders uit. Sluit dus, ondanks de samenwerking, aan op de lokale context. Zo gebruik je de energie die aanwezig is in elke gemeente. Omdat er vaak beperkte middelen zijn, is de neiging vaak om veel kleine dingen te gaan doen. Kies één ding wat je goed doet en bouw dat verder uit. Als je qua financiering de handen ineen slaat, kan je meer impact maken
  4. Heb je moeite met draagvlak vinden voor je aanpak binnen de gemeente? Door met andere gemeenten op te trekken, kun je ook het draagvlak voor je aanpak binnen de gemeente vergroten.

Credits afbeeldingen: 1. © Oeteldonks Gemintemuzejum: Home – Carnavalsmuseum, 2. Nicolette Enzlin, 3. Gemeente Eindhoven, 4 en 5. Gemeente Tilburg, 6. Gemeente Breda

Deel via:

Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen.