De aanpak van Gemeente Leiden
Gemeente Leiden is sinds januari 2022 aangesloten bij programma Veilige Steden.
Leiden. De ambitie is om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld zoveel mogelijk te voorkomen en dat er passend wordt gereageerd op het moment dat er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Zo dragen we bij aan de veiligheid van vrouwen en meisjes in Leiden.
Ambitie
Het zoveel mogelijk voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, dat seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt herkend wanneer het toch voorkomt, en dat hier passend op wordt gereageerd.
Aanpak
In november 2023 is ‘Wensen en Grenzen in Leiden: Leidse aanpak tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld’ vastgesteld. In deze aanpak zijn de doelen uit het Nationaal Actieprogramma vertaald naar een lokale aanpak met als doel om het grote maatschappelijke probleem ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ integraal en duurzaam aan te pakken. Het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld vraagt om een cultuurverandering. Hoewel de invloedssfeer van de gemeente beperkt is, stimuleert Leiden deze cultuurverandering actief.
De aanpak is opgedeeld in drie pijlers:
- Inzicht in aard & omvang
- Preventie & bewustwording
- Hulpverlening
Activiteiten
Per pijler worden activiteiten afgestemd met zowel de interne als externe betrokkenen. We richten ons in ieder geval op:
- Het vergroten van de lokale informatiepositie m.b.t. de aard en omvang van seksueel grensoverschrijdend gedrag door het monitoren van diverse kwantitatieve gegevens (Veiligheidsmonitor, Gezondheidsmonitor). Verdiepend onderzoek op bepaalde onderwerpen of doelgroepen, o.a. in samenwerking met de Leidse kennisinstellingen.
- Het vergroten van bewustwording over wat seksueel grensoverschrijdend is, en wat je als omstander kan doen door o.a. publiekscampagnes, bewustwordingsacties en specifieke communicatie.
- Nauwe samenwerking met kennisinstellingen en studenten- en studieverenigingen ter bevordering van een (sociaal) veilige studentenstad
- Het stimuleren van deskundigheidsbevordering van zowel interne als externe betrokken partners door bijvoorbeeld het aanbieden van trainingen en/of workshops
- Onderzoeken hoe de gemeente non-profitorganisaties kan ondersteunen om passend te reageren op incidenten van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
- Slachtoffers en/of omstanders van seksueel grensoverschrijdend gedrag ondersteunen door te zorgen voor laagdrempelige en vindbare hulp.
Betrokken afdelingen en samenwerkingspartners
- Betrokken gemeentelijke afdelingen: o.a. Veiligheid, Aanpak huiselijk geweld, Sport, Communicatie, Onderzoek & Data, Vestigingsklimaat, Handhaving, Programma Leiden Inclusief.
- Betrokken maatschappelijk middenveldorganisaties: o.a. Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, Plaatselijke kamer voor verenigingen, Studievereniging Overleg Platform, Vrouwennetwerk, horeca-ondernemers.
- Andere samenwerkingspartners: o.a. Centrum Seksueel Geweld, GGD, Politie, jongerenwerk (SOL).
- Gemeentelijke afdeling die het beleid uitvoert: seksueel grensoverschrijdend gedrag valt onder verschillende beleidsterreinen. Een succesvolle aanpak vereist afstemming en samenwerking tussen deze beleidsterreinen. Daarom komen de verschillende beleidsterreinen periodiek samen in een werkgroep om de aanpak te evalueren en concrete acties af te stemmen. Deze samenwerking wordt gecoördineerd door de afdelingen Veiligheid en Beleid Maatschappelijke Ontwikkeling (aanpak huiselijk geweld).
- Contactpersoon bij de gemeente: Nina Maijers, n.maijers@leiden.nl.
- Link naar het lokale Veilige Steden beleid: ‘Wensen en Grenzen’
Deel via:
Gemeente Leiden
Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen.