De aanpak van Gemeente Enschede
De gemeente Enschede is sinds eind 2021 aangesloten bij Veilige Steden. Enschede kiest hierbij bewust voor een brede aanpak gericht op iedereen die zich niet veilig voelt in de openbare ruimte en tijdens het uitgaan in Enschede.
Ambitie
De gemeente Enschede hecht veel waarde aan een veilige woon- en leefomgeving voor haar inwoners, bezoekers en werknemers. Zij is van mening dat iedereen zich veilig moet voelen en de ruimte moet krijgen zichzelf te zijn. De situatie in beeld gebracht door bovengenoemde petitie vraagt om een vernieuwde aanpak. Enschede kiest hierbij bewust voor een brede aanpak gericht op iedereen die zich niet veilig voelt in de openbare ruimte en tijdens het uitgaan in Enschede. Naast vrouwen en meisjes kunnen dat bijvoorbeeld ook lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transpersonen en mensen met een interseksuele conditie (LHBTIQ+) en mensen met een beperking zijn.
Aanpak
De initiatieven van de gemeente Enschede zullen zich voornamelijk richten op preventie. Op dit moment zal er niet worden gefocust op repressie, omdat een repressieve aanpak strafrechtelijk nog niet mogelijk is.
Het programma Veilige Steden biedt mogelijkheden om de aanpak breder op te pakken: op verschillende niveaus en boven sectoraal (zorg én veiligheid). De gemeente Enschede voegt (seksuele) straatintimidatie toe als veiligheidsthema aan de High Impact Crimes in het Integrale Veiligheidsbeleid gemeente Enschede. High Impact Crimes hebben, evenals (seksuele) straatintimidatie, een grote impact op het slachtoffer, diens directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de maatschappij.
Naast de traditionele campagnes wordt ook gekeken naar omstandersinterventies in samenwerking met de kennisinstellingen. Enschede is een studentenstad en bij deze specifieke doelgroep met zijn vele studentenverenigingen wordt uitdrukkelijk aandacht voor het tegengaan van seksuele intimidatie gevraagd. Zowel door de kennisinstellingen zelf als partners denk aan de horeca, wordt hierop de inzet geïntensiveerd.
Acties
Met het beschikbare budget voor de Enschedese aanpak Seksuele Intimidatie willen we het maximale effect bereiken: het terugdringen van seksuele intimidatie in de openbare ruimte. Dit doen we door slim samen te werken met onze partners in de stad en aan te sluiten bij de bestaande beleidsplannen of aanpakken. Denk hierbij aan Regenboogsteden, Inclusie, aanpak onlinecriminaliteit, Veilig Uitgaan en het kenniscentrum Mensenhandel.
Activiteiten
De gemeente Enschede heeft meerdere initiatieven geïntroduceerd ten behoeve van de aanpak van (seksuele) straatintimidatie en seksueel geweld in de openbare ruimte:
- Preventie Unit Binnenstad (PUB-ploeg): treedt in de weekenden ’s avonds en ’s nachts sussend op bij dreigende opstandjes, zodat haar inwoners en bezoekers veilig kunnen uitgaan;
- Toezichthouders en publiek cameratoezicht: door intensivering van toezicht tracht Enschede de veiligheid in haar stad te vergroten;
- LHBTI+ aanpak: als regenboogstad werken we samen aan het vergroten van de sociale acceptatie en veiligheid van onze LHBTI+ gemeenschap.
- Sociale-norm campagnes (publiekscampagnes en inzet rolmodellen)
- Voorlichting, deskundigheidsbevordering en bewustwording
- Handelingsperspectief bieden voor slachtoffers en omstanders.
De aanpak van seksuele intimidatie is er, zoals ook in de evaluatie van het programma Veilige Steden beschreven, één van een lange adem. Hierop wil de gemeente Enschede zich dan ook inzetten.
Betrokken afdelingen en samenwerkingspartners
- Betrokken gemeentelijke afdelingen: binnen de gemeente zijn zowel het team Veiligheid als diverse afdelingen binnen het Sociaal Domein betrokken.
- Betrokken maatschappelijk middenveldorganisaties: vanuit het maatschappelijk middenveld zijn in de vorm van een klankbordgroep de kennisinstellingen, GGD, politie, raadsleden, diversity officers van diverse scholen, binnenstadsondernemers, COC en het Kenniscentrum mensenhandel betrokken.
- Gemeentelijke afdeling die het beleid uitvoert: Team Veiligheid is aanspreekpunt voor het beleid en de uitvoering van het programma Veilige Steden.
- Contactpersoon bij de gemeente: Patrick te Brake – 06 1329 4445 – p.tebrake@enschede.nl
Deel via:
Gemeente Enschede
Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen.